Rola tłuszczów w Wysiłku fizycznym.
Dla przeciętnego człowieka, niewtajemniczonego w fizjologię i biochemię naszego organizmu, tłuszcz posiada same negatywne skojarzenia. Tłuszcz, a raczej jego nadmiar, jest przyczyną wielu groźnych schorzeń ukladu krążenia oraz stanowi główne ogniwo otyłości, która staje się plagą współczesnej cywilizacji.
Mało osób zdaje sobie sprawę, że tłuszcze spełniają w organizmie wiele istotnych funkcji biologicznych. Po pierwsze są doskonałym źródłem energii, której zapasy wydają się prawie nieograniczone. Jako lipidy stanowią ważny komponent błon komórkowych. Tłuszcze umożliwiają transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K), odgrywają też istotną rolę w syntezie cholesterolu i niktórych hormonów, stanowia warstwe termoizolacyjną chroniąc organizm przed utratą ciepła.
Tłuszcze jako związki chemiczne są niezbędnym składnikiem organizmu człowieka, zapewniają prawidłowy przebieg wielu funkcji metabolicznych. Jedynie dodatni bilans energrtyczny, bez wzgledu na postać (tłuszcz, białko węglowodany) powoduje odkładanie się rezerw energrtycznych w podskórnej tkance tłuszczowej. Zjawisko to stanowi podstawę patologi współczesnej cywilizacji, którą nazywamy otyłością. Nie sam tłuszcz jako składnik pokarmowy jest przyczyną otyłości u człowieka, lecz nie zbilansowana dieta, w której wartość energetyczna znacznie przewyższa wydatek energetyczny.
Każdy wysiłek fizyczny potrzebuje substratów energetycznych do resyntezy ATP. Dla człowieka tłuszcze i węglowodany stanowią dwa główne źródła energii, jednakże intensywność i czas trwania wysiłku wpływaja istotnie na proporcje energii uzyskiwanej z tych źródeł. Zasoby węglowodanów w organizmie są mocno ograniczone, podczas gdy rezerwy tłuszczu praktycznie nie ograniczone.
Zasoby tłuszczów naszego organizmu są znaczne i można z nich czerpać enegię przez wiele dni. Mechanizm ten został wypracowany przez miliony lat ewolucji, pozwalając człowiekowi pierwotnemu przetrwać nawet długie okresy głodu. Ażeby podkreślić ogromny potencjał energetyczny rezerw tłuszczowych należy przypomniec wyniki badań , że bieg ciągły z intensywnością równa 60-70% maksymalnych mozliwości tlenowych wymaga u dorosłego męzczyzny zużycia około 500kcal na godzinę. Oznacza to że jeden kilogram tkanki tluszczowej wystarczyłby na okolo 20 godzin takiego biegu, zakładając że tłuszcz będzie jedynym źródłem energii, do czego jednak w rzeczywistości nigdy nie dochodzi. Aby wyczerpać całkowicie energetyczne rezerwy tłuszczów w organizmie szczupłej, młodej osoby nalezaloby ja poddać ciagłemu wysyłkowi o średniej intensywności trwającego około 10 dni, co jest fizycznie nie możliwe.
Jak wykazuja badania rodzaj spożywanych skladników pokarmowych decyduje w znacznej mierze o rodzaju wykorzystywanych substratów energetycznych. Spożywając znaczne ilości tłuszczu, spalamy podczas wysiłku tłuszcz i analogicznie, dieta bogata w węglowodany powoduje przewagę metabolizmu cukrów. Trening istotnie zwieksza aktywność enzymów glikolitycznych i lipolitycznych. Kierunek tych zmian adaptacyjnych będzie w dużej mierze zależał od substratów energetycznych wykozystywanych w trakcie wysiłku. Pełna adaptacja enzymatyczna do efektywnego spalania kwasów tłuszczowych trwa kilka miesięcy, toteż nie należy spodziewać się wysokiej efektywności metaboliczne w pierwszych dniach diety wysokotłuszczowej. Pamiętajmy że tłuszcze spalają się w obecności węglowodanów, zatem w pewnym sensie metabolizm tłuszczu powiązany jest z zasobami glikogenu w komórkach mięśniowych.
Zapraszamy!
www.FanSportsklep.pl