Placuszki z jabłkami i kefirową bazą

Placuszki z jabłkami i kefirową bazą

Placuszki z jabłkami i kefirową bazą

Składniki:

  • -2 jabłka
  • -400 g kefiru
  • -1 jajko
  • -odrobina czegoś słodkiego (syropu, cukru, ksylitolu…)
  • -1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • -1,5 szklanki mąki (takiej, jaką macie w kuchni; u mnie mieszanina mąki bezglutenowej, owsianej, migdałowej))
  • -szczypta soli
  • -szczypta mielonego imbiru
  • -½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • -1 łyżka oleju z pestek winogron
  • -olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

  1. -Kefir mieszamy z jajkiem, czymś słodkim, łyżką oleju, szczyptami soli i mielonego imbiru, startą skórką z cytryny, sodą.
  2. -Masę łączymy z przesianą mąką.
  3. -Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie plasterki jabłka.
  4. -Smażę na oleju kokosowy.

Zostaw komentarz

Wszystkie pola są wymagane