Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa

Będziemy potrzebowali

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • praskę do czosnku
  • robot wielofunkcyjny
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C.

Etap 1:

Blanszujemy szpinak na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy odparuje, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.

Blanszujemy jeszcze moment, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Etap 2:

Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski.

Etap 3:

Posiekany szpinak łączymy z żółtkiem. Mieszamy. Łączymy z białkami i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się połączą.

Wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy z wierzchu. Zostawiamy w rozgrzanym do temperatury 180°C w piekarniku na 15 minut.

Etap 4:

Na ciepłym cieście rozsmarowujemy serek śmietankowy i układamy plastry łososia.

Ciasto z dodatkami przenosimy na blat razem z papierem. Roladę ciasno zwijamy, zaczynając od dłuższego boku i odklejając delikatnie ciasto od papieru.

Ciasto kroimy na plastry i podajemy ze świeżymi ziołami.

Zostaw komentarz

Wszystkie pola są wymagane