Budyń Jaglany

Budyń Jaglany

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (dokładnie wypłukana w kilku wodach, przelana gorącą wodą i odcedzona)
  • 2 szklanki mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub inne)
  • 2 banany (bardzo dojrzałe, wg uznania)
  • Łyżka ksylitolu lub erytrytolu)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami z ½ laski wanilii)
  • Porcja odżywki białkowej o smaku wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 szczypta cynamonu dla chętnych
  • dodatkowe owoce lub przetwory i mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kaszę zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy przez 15 minut. Doprowadzamy do lekkiego rozgotowania i czekamy aż kasza wchłonie całe mleko.

  2. Gorącą kaszę i resztę składników wkładamy do blendera i miksujemy na wysokich obrotach, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Zostaw komentarz

Wszystkie pola są wymagane