Najczęściej kupowane

Informacja

Producenci

Nowe produkty

Promocje

Dostawcy

Brak dostawców

WSZYSTKO O CYNKU

Dodane przez: Karol FanSport In: Suplementacja On: Comment: 0 Wejść: 51
CYNK - niedoceniany pierwiastek?
✓Cynk występuje miedzy innymi w: mięśniach, kościach, skórze, nerkach, wątrobie, trzustce, oczach, a u mężczyzn dodatkowo w prostacie. Jest go sporo w pokarmach zawierających dużo białka, na przykład mięsie i rybach. Organizm nie wytwarza, ani nie magazynuje cynku, dlatego musi być stale dostarczany organizmowi z zewnątrz.

✓Cynk odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka:
•Jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych.
•Poprawia sprawność intelektualną.
•Zapobiega demencji starczej oraz pomaga w leczeniu depresji.
•Bierze udział w metabolizmie białek oraz węglowodanów.
•Wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na stężenie witaminy A, E i cholesterolu.
•Jest składnikiem enzymów trawiennych.
•Bierze nieodłączny udział w wytwarzaniu kolagenu.
•Cynk skuteczniej niż witamina C może skracać okres przeziębienia!
•Pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu układu rozrodczego :
° u mężczyzn zwiększa produkcję plemników oraz przeciwdziała chorobom prostaty.
° u kobiet reguluje cykl miesiączkowy, pomaga w leczeniu trądziku oraz łagodzi objawy osteoporozy

✓Cynk a hormony
Cynk wpływa korzystnie na wytwarzanie różnych hormonów, między innymi płciowych i tarczycy. Może zwiększać płodność kobiet i mężczyzn, a także ma znaczenie w utrzymywaniu w zdrowiu prostaty. Może być stosowany w leczeniu wspomagającym niedoczynności tarczycy oraz cukrzycy, ponieważ zwiększa stężenie insuliny.


✓Każdego dnia powinniśmy przyjmować 15-20mg tego pierwiastka.
Natomiast u mężczyzn powyżej 40 roku życia zalecana dawka wynosi 30 - 40 mg.
Większość z nas jednak nie spełnia tego zalecenia co jest powodowane jedzeniem zbyt dużej ilości przetworzonej żywności.

✓Produkty bogate w cynk:
(zawartość mg w 100g)
•zboża – niepoddane obróbce, nieprzetworzone -np. chleb pełnoziarnisty żytni,
•zarodki pszenicy,
•wątróbka wieprzowa (86)
•żółtko jaj (1.76)
•wołowina (2.
•ryby i owoce morza – małże, homar(3.4) ostrygi (4.51)
•orzechy włoskie (2.72)
•fasola biała - suche nasiona (3.76)

Cynk jest łatwiej przyswajalny z produktów zwierzęcych niż roślinnych.
Ilość przyswajanego cynku zależy od wielu czynników fizjologicznych (wiek, stan odżywienia) oraz od nawyków żywieniowych.

Mimo że cynk występuje w wielu produktach, jego niedobór jest częsty - nawet 80% jego ilości traconych jest w procesach przemiału zboża lub wypłukiwanych w czasie gotowania. Wiele gleb pozbawionych jest cynku na skutek stosowania nawozów chemicznych.

✓Po czym można zauważyć niedobór cynku?
•przedłużające się zmęczenie i zwiększona podatność na stres
•poczucie zagubienia i stany depresyjne
•bóle stawów, w szczególności kolan, utrudnienia w poruszaniu się, drżenie kończyn i zaburzenia wzrostu
•przedłużająca się suchość oczu w związku z degeneracją błon śluzowych i powierzchni oka, aż w końcu tzw. „kurza ślepota” (powodem jest w tych przypadkach zła gospodarka witaminą A, za co odpowiada cynk)
•utrata apetytu
•problemy z układem trawiennym oraz częste biegunki (prowadzą do jeszcze większego zubożenia naszego organizmu zarówno z cynk, jak i inne mikroelementy oraz wodę)
•upośledzenie smaku
•trudności w gojeniu się ran (znacznie częściej ulegają zakażeniu)
•pojawianie się rozstępów
•przyspieszenie procesu starzenia i zwiększenie liczby zmarszczek (cynk bierze nieodłączny udział w wytwarzaniu kolagenu)
•łamiące się paznokcie (często występują na płytkach paznokci białe plamki)
•wypadające włosy
•pękająca skóra w kącikach ust
•u kobiet dochodzi do zaburzenia cyklu miesiączkowego
•u mężczyzn pojawiają się problemy z potencją

✓Diagnostyka niedoboru cynku jest prosta i polega na oznaczeniu poziomu tego pierwiastka w surowicy.

✓Leczenie jest krótkotrwałe (ok. miesiąca) i polega na zażywaniu przez pacjenta suplementów diety zawierających cynk, zwiększeniu w diecie ilości produktów bogatych w ten mikroelement oraz unikaniu alkoholu i innych czynników utrudniających wchłanianianie cynku.

✓Intensywna suplementacja powinna trwać ok. dwóch tygodni. W tym czasie przyjmować będziemy ok. 20 mg cynku na dobę.

Do produktów utrudniających przyswajanie tego pierwiastka należą między innymi:
•błonnik,
•szczawiany,
•alkohol,
•doustne środki antykoncepcyjne
•herbata, kawa (pita podczas posiłku podczas którego spożywamy produkty bogate w cynk)

Ustalono również, że wysoki poziom ESTROGENÓW w organizmie zmniejsza wchłanianie cynku z przewodu pokarmowego, natomiast ANDROGENY zwiększają przyswajanie cynku z pokarmów.

✓Pamiętaj! Cynk wypłukuje miedź z organizmu.
Dlatego dobrze jest włączyć do diety w czasie suplementacja cynku, produkty bogate również w miedź np.: otręby, orzechy włoskie, awokado, gorzką czekoladę.

✓Cynk szczególnie ważny dla sportowców!
Sportowcy powinni spożywać odpowiednio większe ilości składników mineralnych takich, jak; cynk, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, selen, miedź. Składniki te odgrywają dużą rolę w okresie restytucji powysiłkowej. Odpowiednia podaż tych związków pozwala w jak najszybszym czas
Odpowiednia podaż tych związków pozwala w jak najszybszym czasie usunąć zmęczenie i zwiększa gotowość do pracy treningowej. Cynk wpływa na wydzielanie takich hormonów, jak insuliny, hormonu wzrostu, testosteronu. Przyczynia się do zwiększenia masy i siły mięśniowej. Reguluje zdolność kurczliwości mięśni - więc odpowiednia podaż cynku ma duże znaczenie u osób uprawiających dyscypliny siłowe, w tym i kulturystykę. Zwiększenie zapotrzebowania na cynk wiąże się ze zwiększonymi przemianami w mięśniach glukozy, kwasów tłuszczowych, katabolizmu białek przy wyczerpaniu glikogenu, większą aktywnością enzymów oraz wzmożoną pracą układu odpornościowego. Ogranicza on również uszkodzenia mięśni powodowanych wysiłkiem. Jest potrzebny do prawidłowego rozwoju, wytwarzania energii. ✓Według literatury sportowej dzienne zapotrzebowanie na cynk u osób trenujących może nawet wynosić do 50 mg. Dlatego suplementacja odgrywa dużą rolę. W przypadku suplementacji należy wybierać najlepiej preparaty w szklanych ciemnych opakowaniach zapewniające stabilność tego minerału przez cały czas zażywania.
✓Najlepsze formy cynku: •cytrynian cynku, •glukonian cynku, •związek chelatowy (cynk chelatowy)
by@paatinka_  :)

Comments

Leave your comment