Cytrynowy mus na orzechowym spodzie

Dodał: kar rrr W: Fit słodkości W: środa, październik 18, 2017 Komentarze: 0 Wejścia: 108

*Spód:

• 170 g mąki orzechowej (ja zmieliłam po prostu orzechy ziemne na drobny pył ale możecie użyć gotowej mąki np. z migdałów lub innych orzechów)
•50 g tapioki lub mąki ziemniaczanej
•40 g oleju kokosowego
•70 g syropu klonowego, miodu, syropu z agawy 

Wszystko razem mieszamy i wykładamy równomiernie na spód formy (u mnie forma o wymiarach około 20x20 cm). Pieczemy 15 min w 180'C. Studzimy.

*Cytrynowy budyń/mus

•400 g mleka kokosowego •sok z 1,5 cytryny
•otarta skorka z połowy cytryny
•3 łyżki mąki kukurydzianej •2 łyżki oleju kokosowego
•miód, syrop z agawy, klonowy lub po prostu słodzik do smaku (próbować wg swojego smaku)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje jak bardzo gesty budyń. Żeby ewentualnie masa była gęstsza należy dodać troszkę więcej mąki kukurydzianej. Gotowy budyń wylać na spód, schłodzić w lodówce. Na koniec ułożyć figi lub inne ulubione owoce np. maliny.

Smacznego!!! :)

by @natsfit

Komentarze

Wpisz swój komentarz

Na górę